nov 092014
 

Wat is de taak van menszijn?

Harmonie door conflict

Als iets een kenmerk is van de mensheid in de lange geschiedenis is het eeuwig voortduren van conflicten. Het meest opvallende kenmerk van menszijn is dus leven in conflict.

Maar wat is de zin daarvan? Een antwoord op die vraag vereist eerst een nieuwe: Wat is de kern van het conflict? De overbrugging van hoog en laag, de hogere en lagere principes. Andere woorden hiervoor luiden: dualiteit, polariteit. Het gaat dus om de beide polen die zich steeds aan ons bewustzijn voordoen.

En daarbij is het niet de taak om een van de polen uit te schakelen, maar om harmonie te vinden tussen beide polen.

De mens denkt graag in de polen lichaam en geest of persoonlijkheid en ziel. Wie in de polarteit gevangen blijft zal bij voorbeeld denken: het lichaam is maar niets, alleen de geest telt. Konden we het lichaam maar wegdoen. Of: de boze mens zit gevangen in zijn ego [ lees persoonlijkheid ] en je hoeft nu alleen nog maar je ego weg te kieperen of die verderfelijke persoonlijkheid aan de wilgen te hangen om in het eeuwige paradijs van verlichting en de geest te belanden.

En dat is dus de foute redenering: de redenering van de mens die nog in het conflict gevangen is.

De taak is: vindt de juiste plaats van persoon en ziel, van lichaam en geest. Breng ze in harmonie en dat levert op: schoonheid, creativiteit, als uiting van de ultieme synthese.

Dat is de eerste taak van de mensheid en iedere mens afzonderlijk. Het geheim van de worsteling die in ieder leven opnieuw plaatsvindt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)