Levensfasen

 

Ieder leven verloopt in een aaneenschakeling van perioden die een vast omlijnd “programma” kennen. Deze perioden worden levensfasen genoemd.

De programma’s kunnen worden benaderd vanuit twee gezichtshoeken: de vorm en structuurkant, ook te noemen de psycho-sociale kant en de inhoudelijke en zielskant, ook te noemen de spirituele kant.

De psychosociale kant wordt uitgebreid bestudeerd door de zogenoemde levenslooppsychologie. Waarin de psychologische ontwikkelingen en veranderingen in kaart worden gebracht die zich voordoen vanaf het allereerste begin bij de conceptie tot aan het definitieve einde van de vorm namelijk de dood.

Elke fase kent kenmerkende veranderingen waarop de mens zich moet instellen, kenmerkende taken dus. Zowel op lichamelijk als cognitief en emotioneel gebied. Die taken uiten zich dan weer in het relationeel leven en in rouw en verliessituaties.

Grof gezegd wordt het leven verdeeld in 3 fasen.

In de eerste ontleent de mens de zin van zijn leven aan het letterlijk eigen groei- en leerproces.

In de tweede aan het oplossen van psycho-sociale problemen en in de derde aan het doorgeven van het in dit opzicht geleerde en de voorbereiding op de beeindiging van het structuur en vorm-aspect. De dood.

In het beste geval neemt naar mate het leven vordert, de psycho-sociale of vormkant in betekenis af en de spirituele of zielskant in betekenis toe.

Elke fase kent een eigen dynamiek [= taak ] . En vereist de vorming van een nieuwe harmonie, een nieuw evenwicht van de mens met de omgeving.

 Posted by at 15:42

  2 Responses to “Levensfasen”

 1. ben benieuwd of u ook een opleiding medische astrologie verzorgt

  • Bedankt voor uw bericht, Joke

   U vindt de basiskennis en het overzicht van de mogelijkheden omtrent Medische astrologie op dit adres. Deze inleiding in het gebied is zoals u ziet gratis.

   Wilt u daarna nog verder gaan of heeft u concrete vragen dan kunt u conctact met me opnemen.

   Met vriendelijke groet, Dr Martin Boot

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)